× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW SHL: Excelentné oslabenia proti najlepším presilovkám


22.03.2021

Presne dva týždne po začiatku štvrťfinále SHL, odštartuje ďalšia fáza vyraďovacej časti – semifinále. V ňom sa predstaví štvorica Žilina, Martin, Spišská Nová Ves a Dubnica nad Váhom. Zápasy sa rovnako ako vo štvrťfinále hrajú na štyri víťazstvá, v oboch sériách už pôjde do tuhého a nepredpokladáme, že aj semifinále by sa skončilo v najkratšom možnom čase. V nasledujúcich riadkoch prinášame tri faktory, ktoré môžu byť jazýčkom na váhach v jednotlivých zápasoch.

 

Hoci Žilina do semifinále postúpila celkovým výsledkom 4:0 na zápasy, herný prejav a výsledky jednotlivých strenutí neboli až také presvedčivé, ako sa predpokladalo. Považská Bystrica potrápila favorita hneď v prvom zápase, ktorý doviedla až do samostatných nájazdov. Podobná situácia sa zopakovala aj v treťom dueli na ľade Považskobystričanov, ktorý sa rozhodol až v predĺžení. Naopak, postup Dubnice nad Váhom je pomerne prekvapivý, najmä ak sa pozrieme na celkový výsledok série. Od duelov štvrtých Topoľčian a piatej Dubnica sa určite očakávala väčšia vyrovnanosť, no opak je pravdou. Dubnica zvládla všetky štyri zápasy bez zaváhania a zaslúžene sa prebojovala do semifinále, v ktorom narazí na víťaza základnej časti, Žilinu.

 

Forma elitných útokov

Streleckým štatistikám play – off trochu prekvapivo kraľuje dubnický útočník Miroslav Kristín. Skúsený harcovník si v štyroch zápasoch pripísal na svoje konto päť gólov, čo činí 1,25 gólu na zápas. Produktívna je aj dvojica Oliver Ďuriš (1+4) – Jozef Haščák (0+4). Najmä spolupráca centra Ďuriša s krídlom Kristínom prináša Dubničanom ovocie v podobe gólov, a to rovnako za rovnovážneho stavu, ako aj počas presilových hier. Ak teda budú chcieť Žilinčania uspieť, musia eliminovať najmä spomenutú trojicu. Čo sa týka individuálnych štatistík „vlkov“, streleckým lídrom je so štyrmi presnými zásahmi Ondřej Jurčík, ktorý patril k najlepším strelcom aj počas základnej časti. Očakávania nenaplnil Jakub Cíger, ktorý zatiaľ výrazne zaostáva za svojou produktivitou zo základnej časti, málo gólov striela Patrik Koyš. Ten je však v play – off lídrom v počte gólových nahrávok, ktorých má na konte päť, rovnako ako jeho klubový spoluhráč Jaroslav Markovič, čím patria k najlepším v tomto ukazovateli v rámci play – off. Výhodou „vlkov“ je širší káder, resp. rozloženie útočnej sily na viacerých hráčov, ako aj väčší počet líderských osobností. Áno, aj Dubnica má hráčov, ktorí dokážu skórovať a potiahnuť svoje mužstvo, ak to bude potrebné, nie je ich však tak veľa a nemajú ani toľko skúseností v podobných situáciách.

zdroj: Vlci Žilina

Úspešnosť v oslabení

Prednosťou hráčov MHK Dubnica nad Váhom je v play – off zatiaľ hra v oslabení. V tomto ukazovateli im patrí po Spišskej Novej Vsi, ktorá ešte v oslabení neinkasovala, druhé miesto. Percentuálna úspešnosť dubnických oslabových hier sa pohybuje na úrovni 94, 74 %, v devätnástich oslabeniach inkasovali len raz. Vynikajúca je aj schopnosť ubrániť oslabenia o dvoch hráčov. Vo štvrťfinálových zápasoch odohrala Dubnica tri takéto oslabenia a neinkasovala ani raz. Je tu ale ešte jedna vec, na ktorú si musia hráči Žiliny dávať pozor – strielanie gólov v početných nevýhodách. S dvoma presnými zásahmi je v tomto ukazovateli Dubnica najlepším mužstvom v play – off, pričom nadpriemerne si takto počínala aj v základnej časti (sedem presných zásahov v oslabových hrách). Ak sa pozrieme na oslabenia Žiliny, tá si v nich tiež nevedie najhoršie, no za Dubnicou zaostáva zhruba o tri percentuálne body. Avšak odohrala o sedem oslabení menej, a to proti mužstvu, ktoré bolo najhoršie v premieňaní presiloviek v základnej časti.

 

Sila presilových hier

Naopak to, na čom môže stavať Žilina, je úspešnosť v presilových hrách. „Vlci“ v štyroch štvrťfinálových zápasoch nastúpili dovedna na dvadsať presilových hier, v ktorých sa z presného zásahu tešili sedemkrát. S úspešnosťou 35,00 % je Žilina najlepším mužstvom v tomto ukazovateli. Rovnako to platí aj v presilovkách o dvoch hráčov. Tie Žilinčania odohrali tri a vsietili dva góly. Do určitej miery môže byť tento fakt skreslený súperom, proti ktorému nastúpili, ten totiž nepatril k expertom na oslabenia ani v základnej časti. I tak je však sila Žiliny v početných výhodách enormná. Tímy na druhej a tretej priečke, kam patrí aj Dubnica, majú úspešnosť presiloviek na úrovni cez 21 %, čo je pomerne veľký rozdiel aj vzhľadom na to, že počet presilových hier oboch semifinálových súperov bol približne rovnaký – Dubnica odohrala o jednu početnú výhodu menej.

 

Semifinálovou dvojicou MHK Dubnica nad Váhom - Vlci Žilina, sa nám črtajú atraktívne zápasy, v ktorých bude konfrontovaná najlepšia hra v oslabení s najlepšou hrou v presilovkách. To môže byť zaujímavé, o výsledku rozhodne aj eliminácia kľúčových hráčov, ktorých má Dubnica menej, než aktuálny víťaz základnej časti. O osude série však určite rozhodnú aj iné faktory, ktoré do jednotlivých zápasov vstúpia, a viac či menej ovplyvnia predvedenú hru a výsledky. To je z pohľadu fanúšika len dobre, sľubuje to totiž zaujímavý a napínavý hokej.

 

Vzájomné zápasy v aktuálnej sezóne: Vlci Žilina – MHK Dubnica nad Váhom - 2:0 (v), 5:2 (d), 1:2 (v), 4:1 (d)

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY